Makaron z krewetkami i rukolą
Uwielbiam owoce morza, dlatego chętnie wypróbowuję, testuję i kombinuję z różnymi przepisami zawierające krewetki. Tym razem mam świetny przepis na pyszny makaron z aromatycznymi krewetkami i świeżą rukolą. Proste przygotowanie, a smak zwala z nóg 🙂
Składniki:
450 g makaronu
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 czerwone chilli, oczyszczone z pestek i posiekane
400 g obranych surowych krewetek
1 szklanka białego wina
6 suszonych pomidorów, zmiksowanych na puree
1 cytryna
2 garście rukoli
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzej olej na dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj czosnek, chilli i smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Dodaj krewetki i mieszaj przez minutę. Dodaj białe wino i przetarte pomidory i gotuj przez 2 minuty. Zetrzyj skórkę z cytryny, posiekaj rukolę i dodaj do sosu. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj je razem. Wyciśnij sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem do smaku. Udekoruj kilkoma listkami rukoli i plasterkami cytryny 🙂
Smacznego!