Gulasz z serc drobiowych w śmietance ze świderkami na maśle
Często robię gulasze bo to danie proste w wykonaniu, często jednogarnkowe, pyszne i do tego świetnie smakują także podgrzane na następny dzień. Serca są jednym z moich ulubionych podrobów, dlatego ucieszyłam się, gdy w telewizji zauważyłam kucharza Tomasza Jakubiaka, który pokazał przepis na gulasz z serc w sosie śmietankowym podany z makaronem o orzechowym smaku. Przedstawiam Wam to pyszne danie wykonane przeze mnie, gorąco polecam bo to idealny obiad dla całej rodziny 🙂
Składniki:
Gulasz:
800 g serc drobiowych oczyszczonych z aorty i przekrojonych wzdłuż na pół
2 duże cebule pokrojone w kostkę
6 ząbków czosnku w całości
małe papryki żółta, czerwona i pomarańczowa pokrojone w kostkę
pół kapusty pekińskiej poszatkowanej
3 duże pomidory obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki
sól i pieprz do smaku
garść świeżego majeranku posiekanego (może być też na przykład natka pietruszki)
3 łyżki ulubionej musztardy
200 ml śmietanki 30%
Makaron:
400 g makaronu świderki ugotowanego al dente według instrukcji na opakowaniu
garść świeżego majeranku posiekanego (może być też na przykład natka pietruszki)
⅓ kostka masła (około 67 gram)
szczypta soli
Przygotowanie:
Gulasz:
Na też patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż na szklisty kolor. Dodaj paprykę i czosnek i smaż razem przez około 5 minut. Dodaj pomidory oraz kapustę, dopraw sporą ilością soli i pieprzu i całość wymieszaj. Dodaj serduszka, wymieszaj i na małym ogniu duś całość pod przykryciem przez około godzinę, aż serca będą miękkie, a pomidory wypuszczą sok. Po tym czasie dokładnie wymieszaj śmietankę z musztardą i dodaj do gulaszu. Dodaj także majeranek i duś przez kolejne 20 minut. Dopraw do smaku.
Makaron:
Na małym ogniu rozpuść masło na patelni. Gdy uzyskasz orzechowy aromat i zobaczysz, że w maśle pływają małe brązowe kropki ściągnij z ognia, bo zostało właśnie uzyskane tak zwane palone masło. Posól masło i dodaj do patelni makaron z odrobiną wody z gotowania makaronu. Wstaw ponownie na mały ogień, dodaj majeranek i podgotuj chwilę, aby smaki się wymieszały.
Makaron przełóż na talerz, polej go gulaszem i dodaj świeży majeranek do smaku 🙂
Smacznego!