Polędwiczki wieprzowe z cebulą
Uwielbiam proste, szybkie i smaczne dania, a polędwiczki z cebulą na pewno takim daniem jest. Poradzi sobie każdy początkujący kucharz, a w kilka minut można stworzyć smaczny, soczysty i aromatyczny obiad, który oczaruje wszystkich jedzących 🙂

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa pokrojona na 2-3 centymetrowe plastry
2 cebule pokrojone w plastry
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pamiętaj by polędwiczki umyć, osuszyć i oczyścić z błony. Za pomocą dłoni lekko je spłaszcz. Posól i popierz mięso z każdej strony. Rozpuść na patelni pół łyżki masła i pół łyżki oleju. Dodaj cebulę i podsmaż na złotawy kolor. Pod koniec smażenia dopraw pieprzem i solą do smaku. Na drugiej patelni podgrzej resztę masła i oleju (jeśli nie masz dwóch patelni możesz przenieść cebulę do miski i przykryć folią aluminiową, aby nie wystygła). Gdy patelnia jest gorąca połóż polędwiczki od strony krojenia. Smaż z każdej strony po 4-5 minut na średnim ogniu. Mięso podawaj z gorącą cebulą, młodymi ziemniakami z koperkiem i fasolką szparagową (lub ulubioną surówką). Możesz ziemniaki podlać tłuszczem ze smażenia mięsa 🙂
Smacznego!
