Żeberka pares to niezwykle pyszne danie bardzo popularne na Filipinach zarówno w restauracjach jak i street foodach. Mięso rozpływa się w ustach, a sos idealnie przechodzi smakiem składników. Żeberka to idealny dodatek do tego typu dań bo mięso jest pyszne, a kości nadają wspaniały smak sosu 🙂

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
4 ząbki czosnku posiekane
1 czerwona cebula pokrojona w kostkę podzielone na trzy równe porcje
kawałek imbiru pokrojony w plastry
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 gwiazdki anyżu
brązowy cukier do smaku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
smażony czosnek
prażone ziarna sezamu
szczypiorek do dekoracji
3-5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe

Przygotowanie:

Dokładnie umyj żebra i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój między kośćmi W dużej misce wymieszaj 2 ząbki czosnku, jedną porcję cebuli, sos sojowy, sól i pieprz. Dodaj pokrojone żeberka i masuj mięso, aby je dobrze natrzeć. Marynuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub na noc, aby smaki dobrze się przegryzły. Marynowane mięso z marynatą gotuj przez 30-45 minut razem z pieprzem, liśćmi laurowymi i jedną porcją cebuli, aż mięso będzie miękkie, uważaj aby nie rozgotować mięsa. Wyjmij mięso z garnka i odstaw. Nie wyrzucaj bulionu. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż imbir na złoty kolor. Dodaj pozostałą cebulę i 2 ząbki czosnku, smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso i mieszaj przez 5 minut. Dodaj wcześniej ugotowany na żeberkach bulion, sos sojowy i anyż. Duś na małym ogniu przez 10-15 minut. Pamiętaj, aby zostawić trochę płynu na sos. Dodaj cukier, sól i pieprz do smaku. Posyp prażonym sezamem i szczypiorkiem. Podawaj ze smażonym czosnkiem i z ryżem 🙂

Smacznego!

anyż, azjatyckie, liść laurowy, filipińskie, czosnek, imbir, olej, szczypiorek, cebula, pieprz, wieprzowina, żeberka, sól, sezam, sos sojowy, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
56 ⁄ 28 =