Schab w sosie chrzanowym
Schab w sosie chrzanowym to świetna alternatywa dla kotletów w sosie własnym czy też smażonych kotletów. Początkowo nie byłam przekonana do chrzanu, ale jednak sos chrzanowy z mięsem smakuje genialnie. Proste danie bogate w ciekawy smak 🙂
Składniki:
500 g schabu wieprzowego
1 cebula pokrojona w kostkę
2 średnie marchewki starte na tarce
1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej
350 ml gorącej wody
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki koperku posiekanego
3 łyżeczki tartego chrzanu
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab pokrój na 4-5 plastry i rozbij za pomocą tłuczka. Obtocz z każdej strony mąką. Rozgrzej olej na patelni tak aby się lekko dymił. Połóż plastry schabu i smaż z każdej strony przez 1 minutę. Dodaj cebulę z czosnkiem i smaż przez 2 minuty, aż cebula się zeszkli. Zalej gorącą wodą do poziomu mięsa. Dodaj marchewkę, zielę angielskie, pieprz, pryprawę uniwersalną i liście laurowe. Wymieszaj wszystko. Za pomocą łyżki pobierz 5 łyżek wody z wywaru do szklanki, będzie to baza do zagęszczenia sosu. Gotuj pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu do miękkości mięsa. Po tym czasie do szklanki z ostudzonym wywarem dodaj śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszaj. Dodaj do patelni z mięsem aby zagęścić sos i wszystko wymieszaj. Gotuj przez około 1 minutę. Zdejmij z ognia, dodaj koperek i ponownie dokładnie wymieszaj. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaki z koperkiem i buraczki 🙂
Smacznego!