Pizzowe bułeczki
Pizzowe bułeczki drożdżowe to świetna alternatywa do klasycznej pizzy. Danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, idealnie sprawdza się jako przepyszna przekąska na imprezę, czy też jako obiad 🙂
Składniki:
ciasto na pizze (przepi)
sos do pizzy (przepis)
4-5 kawałków szynki pokrojone w kostkę
1 szklanka startego sera mozzarella
liście bazylii
5 łyżek rozpuszczonego masła
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki przyprawa kuchni włoskiej
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto na pizze. Posyp mąką stolnicę. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości pół centymetra. Na całej powierzchni ciasta rozprowadź sos i posyp serem. Posyp ciasto i zwiń jak roladę. Pokrój ciasto na 10 kawałków, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Pozostaw na 20-30 minut, aby ciasto urosło. W tym czasie wymieszaj masło, czosnek granulowany i włoską przyprawę i wysmaruj wierzch bułek. Piecz w temperaturze 180ºC przez 15 minut, aż bułki staną się złotobrązowe. Po tym czasie pozostaw bułki na 5 minut do ostygnięcia i podawaj z liśćmi bazylii.
Smacznego!