Kruche ciasteczka maślane Peppa
Jedne z prostszych wykonaniu ciastek, ale za to niezwykle smacznych. Ulubiony przysmak dzieci, ale i dorośli uwielbiają te ciasta. Dla młodszych pomocników przygotowanie tych ciastek sprawia frajdę, bo można wykrawać dowolne kształty, wszystko zależy od wyobraźni i foremek 🙂
Składniki:
300 g mąki pszennej przesianej przez sitko
1 zimne jajko
150 g zimnego masła pokrojonego w drobną kostkę
70 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włóż do miski i zagnieć ręcznie na jednolitą masę. Możesz także użyć robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na conajmniej godzinę. Posyp stolnicę mąką. Zimne ciasto lekko zagnieć i rozwałkuj na grubość około pół centymetra na wcześniej przygotowanej stolnicy. Wykrawaj z ciasta dowolne kształty, u mnie foremki miały kształt bohaterów bajki Świnka Peppa. Wykrojone kształty wykładaj w małych odstępach na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzałka góra – dół) i piecz ciastka przez 10-12 minut, aż lekko się zarumienią. Powtarzaj proces dla pozostałego ciasta (wychodzą trzy blachy ciastek). Po upieczeniu pozostaw ciastka do ostygnięcia. Świetnie smakują zarówno ciepłe, jak i kilkudniowe, by zachowały świeżość nawet przez kilka tygodni trzymaj je w szczelnym opakowaniu 🙂
Smacznego!