Tort urodzinowy Świnka Peppa
Urodziny to jedno z ważniejszych wydarzeń dla dziecka i rodzica w ciągu roku. Trzecie urodziny tym bardziej są ważne, bo już dziecko aktywnie uczestnicy w takiej imprezie. Moja mała Ola jest teraz na etapie bycia wielką fanką Świnki Peppa dlatego postanowiłam udekorować ten tort w motyw tego uroczego prosiaka. Wygląd tortu jest ważny, ale ważniejszy jest smak, a mieszanka kajmaku, malin, truskawek i lekko słodkiego kremu z puszystym ciastem biszkoptowym to przepis na wspaniały tort urodzinowy 🙂
Składniki:
Biszkopt (20-21 cm tortownica):
7 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Truskawkowe nadzienie:
400 g truskawek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem kajmakowy:
250 g mascarpone
150 g kajmaku
200 g śmietanki 30%, schłodzonej
Krem:
1 l śmietanki 36%
250 g mascarpone
2 fix do śmietany
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
250 g malin
Ozdoby Peppa Pig, użyłam masy cukrowej do stworzenia dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddziel żółtka od białek. Białka włożyć do miski i zmiksuj do uzyskania lekkiej piany. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać po łyżce cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero wtedy, gdy wcześniej dodana porcja całkowicie się rozpuści). Do ubitej piany dodaj pojedynczo żółtka, a na koniec wlej wodę. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia przez sito i dodaj partiami po łyżce do masy jajecznej. Należy też robić to bardzo delikatnie lub ubijać na niskich obrotach, aby wcześniej ubite białka nie straciły puszystości. Dno dwóch tortownic o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i po równo podziel na nie ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.
Truskawkowe nadzienie:
Umyj truskawki i osusz. Odetnij szypułki (zielona część) i pokrój na ćwiartki. Do garnka włóż truskawki i cukier. Gotuj około 8 minut na nieco wyższym ogniu, aż truskawki zmiękną, zaczną się rozpadać i tworzyć gęsty sos. Dodaj mąkę ziemniaczaną (najlepiej przez sito), wymieszaj i zagotuj. Odłóż na bok i pozostaw do ostygnięcia.
Krem kajmakowy:
W metalowej misce zmiksuj kajmak i mascarpone. Dodaj śmietankę i ubijaj przez około 2-3 minuty lub do uzyskania puszystej i gęstej konsystencji. Kajmak jest słodki, więc nie trzeba dodawać cukru.
Krem:
Śmietankę wlej do metalowej miski, dodaj mascarpone i zmiksuj. Dodaj cukier puder i fix do śmietany podczas ubijania. Ubijać na sztywną bitą śmietanę.
Składanie:
Oba ciasta przekrój wzdłuż na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na tortownicy. Posmaruj nadzieniem truskawkowym i ¼ części kremu. Następnie ułóż drugą warstwę ciasta. Posmaruj kremem kajmakowym. Połóż trzecią warstwę ciasta. Posmaruj kolejną ¼ części kremu i posyp malinami. Przykryj czwartą warstwą ciasta. Rozsmaruj krem na wierzchu i bokach ciasta i udekoruj. Do wykonania dekoracji Peppy użyłam masy cukrowej.
Dodatkowa informacja:
Dekorację z masy cukrowej wykonałam 2 dni przed uroczystością Krem możesz podzielić według własnego uznania, ale pamiętaj, aby ciasto na zewnątrz przykryć kremem.
Smacznego!