Tradycyjne filipińskie danie, które mój mąż pokochał podczas pobytu na Filipinach. Danie to jest obowiązkowe podczas wszelkich okazji do świętowania. Długi makaron jest metaforą długiego życia, które oczywiście życzymy wszystkim zjadaczy tej prostej, ale bardzo smacznej potrawy 🙂

Składniki:

500 g piersi kurczaka pokrojoną w kostkę
200 g makaronu ryżowego
2 posiekane ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w plastry
200 g posiekanej kapusty pekińskiej
2 średnie marchewki pokrojone w cienkie plastry
90 g zielonej fasoli
pół czerwonej papryki pokrojonej w plastry
¼ szklanki sosu sojowego
1 szklanka bulionu
sól i pieprz
1 łyżka olej
szczypiorek
limonki

Przygotowanie:

Makaron ryżowy należy przełożyć do miski z wodą i moczyć aż zmięknie. Po tym czasie osusz z wody i odstaw na bok. Olej rozgrzej w woku lub głębokiej patelni, dodaj cebulę i czosnek. Następnie dodaj kurczaka i usmaż. Dodaj marchewkę, fasolę i sos sojowy i smaż razem 5-8 minut. Dodaj paprykę, bulion i kapustę. Gotuj razem aż warzywa zmiękną. Po tym czasie wyjmij warzywa i mięso z patelni i przełóż do oddzielnego naczynia (aby warzywa się nie rozgotowały). Partiami dodaj makaron i mieszaj, aż wchłonie sos. Dodaj z powrotem mięso i warzywa, dopraw potrawę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż potrawę do naczynia, podawaj razem ze szczypiorkiem i sokiem z limonki.

Smacznego!

azjatyckie, papryka, marchewka, kurczak, kapusta pekińska, czosnek, zielona fasola, limonka, szczypiorek, cebula, makaron, makaron ryżowy, sos sojowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 5 =