Leche Flan z piekarnika
Bardzo popularny filipiński deser. Kremowy i słodki kawałek “nieba” oblany słodkim karmelem to świetna opcja na różne okazje, przybycie gości czy też po prostu na umilenie sobie dnia pyszną przekąską.
Składniki:
3 duże jajka (żółtka)
380g mleka zagęszczone słodzone
390g mleka zagęszczone niesłodzone
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10 łyżki cukru i 6 łyżek wody (na karmel)
Przygotowanie:
Na dole piekarnika wstaw blaszkę z wodą (mniej więcej pół centymetra wysokości blaszki). Rozgrzej piekarnik do 150ºC. W małym rondelku rozgrzej cukier aż uzyska złoty kolor. Dodaj wodę i wymieszaj. Szybko przenieś karmel do foremki na której będziesz przygotowywał deser i pozostaw do ostygnięcia. Do dużej miski włóż żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj oba mleka i ekstrakt waniliowy i ponownie delikatnie mieszaj. Przelej masę przez sitko do naczynia, w którym będziesz piec deser. Zakryj naczynie za pomocą aluminiowej folii. Włóż do piekarnika na 45 minut (możesz też ten deser po prostu przygotować na parze). Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na całą noc. Po tym czasie przenieś na talerz tak, by karmel był na górze 🙂
Smacznego!