Omlet z pomidorami i bazylią
Omlet to świetna opcja zarówno na śniadanie jak i na kolacje. Można powiedzieć, że to jest leniwe danie, bo po prostu daje się składniki i czeka, aż będą gotowe, nie znaczy to, że smak jest ubogi. Bazylia i pomidory to duet często spotykany w kuchni włoskiej, a jajka dodatkowo łączą te smaki 🙂
Składniki:
6 jajek
3 plastry szynki pokrojone w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1 cebula pokrojona w kostkę
½ szklanki pomidorów koktajlowych pokrojone w połówki
½ szklanki świeżej bazylii
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce ubij jajka. Dodaj olej do nieprzywierającej patelni. Podgrzej na średnim ogniu. Dodaj czosnek i cebulę, smaż aż cebula uzyska szklany kolor. Dodaj szynkę i smaż przez 3 minutu. Dodaj pomidory i ponownie smaż przez 3 minuty. Zalej wszystko ubitymi jajkami. Dodaj bazylię, pieprz i sól. Przykryj przez 3 minuty. Złóż i przenieś na talerz. Omlet jest gotowy do podania 🙂
Smacznego!