Ciasto owocowa góra lodowa bez pieczenia
Prosty w przygotowaniu deser bez użycia piekarnika z przepyszną masą budyniową, owocową galaretką, herbatnikami kakaowymi i niezwykle smaczną polewą na mleku w proszku. Wierzch ciasta za pomocą biszkoptów przypomina piękne lodowe góry. Wspaniałe ciasto idealne jako efektowny deser dla Twoich gości i Twojej rodziny, którym na pewno posmakuje ta wspaniała mieszanka smaków 🙂
Owocowa galaretka:
Składniki:
2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
300-400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych (jak jeżyny, borówki, maliny, czarna porzeczka czy jagody)
700 ml wody
Przygotowanie:
Wodę zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Dodaj mrożone owoce do gorącej galaretki, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia, aż galaretka zacznie tężeć (galaretka nie powinna być wodnista, ale też nie powinna być mocno sztywna).
Krem:
Składniki:
800 ml mleka
6 łyżek cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
kostka (200 g) miękkiego masła
Przygotowanie:
200 ml mleka dokładniej wymieszaj z cukrami, budyniem, mąką i żółtkami na jednolitą masę tak, aby nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę budyniową i na wolnym ogniu ugotuj budyń. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksuj na krem. Dodawaj łyżkę budyniu cały czas miksując aż do uzyskania kremu. Możesz przechować krem w lodówce.
Składanie deseru:
Składniki:
opakowanie biszkoptów przekrojonych na pół
opakowanie herbatników czekoladowych (250 – 300 g powinno wystarczyć)
Przygotowanie:
Foremkę o rozmiarach 24×28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub pergaminem. Na dnie wyłóż blisko siebie pierwszą warstwę herbatników. Na tę warstwę równomiernie rozprowadź połowę kremu budyniowego. Na warstwę budyniową wyłóż ponownie warstwę herbatników. Następnie równomiernie rozprowadź galaretkę z owocami, a na warstwę galaretki ponownie wyłóż herbatniki. Na herbatniki ponownie rozprowadzić równomiernie resztę kremu i udekoruj biszkoptami tak, aby powstały górki. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby krem i galaretka stały się twardsze.
Polewy:
Składniki:
200 g masła
100 ml przegotowanej wody
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Do garnka włóż masło, cukier i wlej wodę. Podgrzej i mieszaj, aż cukier i masło się rozpuszczą. Zdejmij z ognia i ostudź. Partiami dodawaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek. ⅓ polewy przenieś do drugiego naczynia i dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Jeśli polewa jest zbyt gęsta możesz dodać łyżkę gorącej wody. Polewę bez kakao za pomocą łyżki wylewaj na wierzch ciasta tak, aby przykryć biszkopt. Kakaową polewą udekoruj ciasto na wzór zebry. Wstaw do lodówki, aby polewa zesztywniała 🙂
Smacznego!