Sernik z rabarbarem bez pieczenia
Serniki to jedno z moich ulubionych deserów. Jednak zbliżają się gorące dni, podczas których nie bardzo chce się przebywać z rozgrzanym piekarnikiem. Idealnym rozwiązaniem są serniki bez pieczenia, które dochodzą w lodówce. Smaczne, proste i z dodatkiem rabarbaru mamy naprawdę fajny deser na ciepłe dni 🙂

Składniki:
Rhubarb Filling:
30 gramów rabarbaru, umytych i posiekanych
3 łyżki cukru
⅓ szklanki wody
Ciasto kruszone:
2 szklanki pokruszonych herbatników
⅓ szklanki brązowego cukru
½ szklanki masła, rozpuszczone
Sernik:
250 g mascarpone zmiękczonego
½ szklanki cukru pudru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 ½ łyżki kwaśnej śmietany
200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Wlej wodę do garnka i postaw na średnim ogniu. Dodaj rabarbar, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż rabarbar zmięknie. Dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje i odstaw na bok. Aby zrobić chrupiącą podstawę, składniki połącz w misce. 2 łyżki ciasta przenieś do formy na babeczki, mocno dociśnij. W dużej misce zmiksuj mascarpone na kremową konsystencję. Dodaj cukier puder i mieszaj do jednolitej masy. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, śmietanę i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij śmietankę na puszysto. Przenieś śmietankę do masy z kremem i delikatnie wymieszaj. Cały krem przenieś do form na babeczki, gdzie wcześniej zostało dodane pokruszone ciasto. Przykryj i pozostaw w lodówce na 3-4 godziny. Nadzienie rabarbarowe daj na wierzch i danie jest już gotowe do podania.
Smacznego!

