Kruche, proste i pyszne ciasteczka z posmakiem orzechowym to świetny dodatek do herbaty lub kawy. Pokochają je zarówno dorośli jak i dzieci. Tak samo świetnie smakują ciepłe, świeżo wyjęte z piekarnika, jak i przechowywane w szczelnym miejscu przez kilka dni, o ile nie zostaną zjedzone, bo naprawdę szybko znikają z talerza 🙂

Składniki:

110 g masła rozpuszczonego
140 g masła orzechowego
100 g brązowego cukru
50 ml syropu klonowego
1 duże jajko
180 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie M&M czekoladowych

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180ºC. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i odstaw na bok. W misce zmiksuj rozpuszczone masło, masło orzechowe, cukier i syrop klonowy. Miksuj aż uzyska stałą puszystą konsystencję. Dodaj jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę, wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do mieszanki i wymieszaj na wolnym obrotach, aż ponownie wszystkie składniki się wymieszają. Z 2-3 łyżek ciasta uformuj kulkę (w zależności jak duże ciasta chcesz, ale pamiętaj, że podczas pieczenia ciastka urosną). Delikatnie spłaszcz za pomocą ręki i umieść na w równych odstępach na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia. Dodaj M&M na wierzch ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. Wyciągnij z piekarnika i odczekaj 2 minuty zanim przeniesiesz ciastka na kratkę do chłodzenia. Ciastka są smaczne także po kilku dniach w szczelnym pojemniku, więc może służyć jako gotowa przekąska 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, brązowy cukier, masło, proste przepisy, jajko, mąka, M&M, syrop klonowy, masło orzechowe, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 16 =