Mini bezy
Smaczna beza w wersji mini. Idealny deser ze wspaniałą, lekko chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, który rozpływa się w ustach. Idealna słodkość pasująca do owoców, bitej śmietany i innych ulubionych dodatków. Deser, któremu ciężko się oprzeć, idealna opcja na specjalną okazję 🙂
Składniki:
białka z 4 jajek w temperaturze pokojowej
200 g cukru
Przygotowanie:
Ubij białka na sztywną pianę. Cały czas ubijaj na wysokich obrotach i stopniowo dodawaj cukier. Gdy białka są dobrze ubite, a cukier się rozpuści, włóż mieszankę do rękawa cukierniczego lub rurki z ozdobną końcówką. Bezy dowolnego kształtu wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając przerwy między bezami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 70-80°C przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż bezy dobrze wyschną w środku. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozwól bezom ostygnąć.Przechowywaj w zamkniętym, hermetycznym pojemniku.
Smacznego!