Włoski deser z miękkiego i puszystego ciasta z kremem budyniowym. Tort ten najczęściej jest przygotowywany z okazji Dnia Kobiet we Włoszech, kształtem przypomina kwiaty mimoza. Piękny, atrakcyjny i przede wszystkim pyszny deser, który sprawi radość każdej kobiecie w jej święto 🙂

Ciasto:

Składniki:

7 dużych jajek
1 szklanka mąki
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Umieść białka w misce i miksuj, aż utworzą lekką pianę. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać łyżkę cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzednio dodanej porcji cukru). Dodaj żółtka pojedynczo do ubitej pianki. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Należy to również robić bardzo delikatnie lub ubijać z małą prędkością, aby wcześniej ubite jajko nie straciło puszystości. Wlej masę do dwóch okrągłych blaszek do pieczenia o średnicy 20-21 cm i wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piecz około 30-35 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia. Pokrój dwa ciasta wzdłuż na dwie części. Ostrożnie odkrój brązowe boki i wierzch jednej połówki ciasta i pokrój tę połówkę w kostkę. Odłóż na bok.

Budyniowy krem:

Składniki:

¾ szklanki mleka
¾ szklanki śmietanki 30%
4 żółtka
½ szklanki cukru
½ łyżeczki cukru wanilinowego
2 ½ łyżki mąki

Przygotowanie:

Połącz mleko i śmietankę w małym rondelku i podgrzej na wolnym ogniu, ale nie zagotuj. Wyłącz ogień i pozwól mu trochę ostygnąć, aby można było dodać do jajek. W innym rondlu wymieszaj żółtka, cukry i mąkę, aż dobrze się połączą. Wlej mieszankę mleka i podgrzej na wolnym ogniu, mieszając razem, aż zgęstnieje, nie zagotuj. Zdejmij z ognia i ostudź. Przełóż do szklanej miski i przykryj. Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny.

Bita śmietana:

Składniki:

300 ml śmietanki 30%, schłodzonej
cukier puder do smaku

Przygotowanie:

Wlej śmietanę do metalowej miski. Ubijaj do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Podziel na dwie części.

Składania ciasta:

Umieść pierwszą warstwę ciasta na desce do ciasta. Rozsmarować połowę bitej śmietany i 4 łyżki kremu budyniowego. Ułóż drugą warstwę ciasta i powtórz proces. Nałożyć trzecią warstwę i równomiernie przykryj pozostałym kremem budyniowym. Delikatnie przykryj ciasto przygotowanymi kostkami ciasta i lekko dociśnij, aby kawałki nie odpadły. Posyp cukrem pudrem 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, pieczenie, ciasto, jajko, mąka, włoskie, mleko, mąka ziemniaczana, cukier puder, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 5 =