Będąc w Polsce jest to danie, które po prostu trzeba nauczyć się robić. Z większą ilością bułki tartej (lub zwykłej bułki) i wody (lub mleka) miało się dobry sposób na wykarmienie większej rodziny. Można je zjeść tradycyjnie z ziemniakami, w sosie a nawet stworzyć kotletowe burgery 🙂

Składniki:

0.5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 średnia cebula
1 jajko
5-6 łyżek bułki tartej
1 ½ łyżki wody
1 łyżeczka mielonego pieprzu
¼ łyżeczki soli
bułka tarta do obtoczenia kotletów
3-4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie.

Cebulę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę. Przenieś do miski. Dodaj także mięso, jajko, wodę, bułkę tartą, pieprz i sól. Ugniataj ręcznie przez 5-7 minut aż składniki się połączą, a masa mięsna nie będzie się kleiła. Możesz ewentualnie dodać więcej bułki tartej. Uformuj nieduże mięsne kulki i obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej i smaż z każdej strony przez około 8 minut na wolnym ogniu. Możesz jeden kotlet rozciąć, aby upewnić się, że jest w środku usmażony. Podawaj z ziemniakami, mizerią lub buraczkami.

Smacznego!

jajko, cebula, wieprzowina, bułka tarta, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 + 7 =