Kwek-Kwek
Kwek-Kwek to filipińskie jedzenie uliczne potocznie zwanym “street foodem”. Świetna przekąska przygotowywana na głębokim oleju zawierająca ugotowane jajko z pomarańczowym ciastem. Sos jest doskonałym uzupełnieniem tego smakołyka 🙂
Składniki:
12 sztuk gotowanych jaj przepiórczych obranych
1 szklanka mąki pszenną
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki wody
2 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę ziemniaczaną przenieś do małej miski i obtocz nią jajka. W misce wymieszaj mąkę pszenną, sól, paprykę i pieprz. Dodaj wody i mieszaj, aż składniki się połączą. Obtoczone jajka teraz włóż do ciasta i obtocz je. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Za pomocą łyżki włóż jajka do garnka i smaż na głębokim oleju 3-5 minut. Po smażeniu przenieś na ręcznik papierowy aby oczyścić z tłuszczu. Podawaj z sosem.
Sos:
Składniki:
2 łyżki mąki
1 szklanka wody
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżka octu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 papryczka chili posiekana
Przygotowanie:
W małym rondelku połącz wszystkie składniki. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i mąki. Następnie duś na małym ogniu przez 5 minut ciąglę mieszając, aż sos zgęstnieje.
Smacznego!