Kwek-Kwek to filipińskie jedzenie uliczne potocznie zwanym “street foodem”. Świetna przekąska przygotowywana na głębokim oleju zawierająca ugotowane jajko z pomarańczowym ciastem. Sos jest doskonałym uzupełnieniem tego smakołyka 🙂

Składniki:

12 sztuk gotowanych jaj przepiórczych obranych
1 szklanka mąki pszenną
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki soli
¾ szklanki wody
2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę ziemniaczaną przenieś do małej miski i obtocz nią jajka. W misce wymieszaj mąkę pszenną, sól, paprykę i pieprz. Dodaj wody i mieszaj, aż składniki się połączą. Obtoczone jajka teraz włóż do ciasta i obtocz je. Rozgrzej olej na średnim ogniu. Za pomocą łyżki włóż jajka do garnka i smaż na głębokim oleju 3-5 minut. Po smażeniu przenieś na ręcznik papierowy aby oczyścić z tłuszczu. Podawaj z sosem.

Sos:

Składniki:

2 łyżki mąki
1 szklanka wody
1 ząbek czosnku posiekany
1 łyżka octu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki sosu sojowego
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 papryczka chili posiekana

Przygotowanie:

W małym rondelku połącz wszystkie składniki. Mieszaj do rozpuszczenia cukru i mąki. Następnie duś na małym ogniu przez 5 minut ciąglę mieszając, aż sos zgęstnieje.

Smacznego!

azjatyckie, brązowy cukier, papryczka chili, proste przepisy, jajko, szybki przepis, mąka, czosnek, olej, pieprz, mąka ziemniaczana, sól, sos sojowy, ocet, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 6 =