Krupnik
Jest to tradycyjna polska zupa, gdzie głównymi składnikami są kasza jęczmienna, ziemniaki i marchewka, przygotowywana na wywarze drobiowym lub jarzynowym. Tym razem pokażę Wam pyszną zupę na bulionie drobiowym, wykonanie jest proste, a smak końcowy zwala z nóg. Zupa ta na stałe zagościła w moim domowym menu 🙂
Składniki:
2 ćwiartki kurczaka umyte
8 łyżek kaszy jęczmiennej
½ kg ziemniaków obranych i pokrojonych w dużą kostkę
1 mała pietruszka obrana i pokrojona w kostkę
1 średnia marchewka obrana i pokrojona w kostkę
1 mała cebula obrana ze skórki
2 łyżki koperku posiekanego
1 łyżka zielonej pietruszki posiekanej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 litry wody
Przygotowanie:
Do dużego garnka włóż kurczaka, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wszystko wodą, przykryj garnek i zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu przez ponad godzinę, aż mięso będzie odchodziło od kości. Za pomocą cedzaka wyciągnij przyprawy, cebulę i mięso. Gdy kurczak przestygnie oddziel mięso od skóry i kości i wrzuć ponownie do bulionu. Możesz też wrzucić skórkę, ale ja wolę wersję z samym mięsem. Do bulionu wrzuć ziemniaki, pietruszkę, marchewkę oraz kaszę. Dodaj sól i pieprz, zagotuj bulion, a potem gotuj pod przykryciem przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaj koperek i gotuj kolejne 5 minut. Sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną pietruszką 🙂
Smacznego!