Domowy sos truskawkowy
Sos truskawkowy czy też polewa truskawkowa jest bardzo często używana do różnych deserów. Mimo wszystko wolę użyć własnego sosu bez bliżej nieokreślonych dodatków. Prosty sposób na przygotowanie własnego sosu truskawkowego, a smak polewy sprawi, że każdy deser będzie przepyszny 🙂
Składniki:
250 g świeżych truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
⅓ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
W małym rondelku na średnim ogniu połączyć truskawki z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Za pomocą widelca rozgnieć truskawki i gotuj, aż wypuszczą sok i sos się zredukuje. Mąkę rozpuść w wodzie. Zmniejsz ogień, mieszankę mąki z wodą dodaj do truskawek, gotuj i mieszaj przez około 2 minuty. Przenieś do słoika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie słoik zakręcić. Sos świetnie nadaje się do ciast, naleśników czy też do lodów 🙂
Smacznego!