Wieprzowina Tocino to jedno z popularniejszych śniadań na Filipinach często podawane z czosnkowym smażonym ryżem i jajkami. Jest to hiszpańskie danie o słodko pikantnym smaku zawierające boczek wieprzowy, jednak mój mąż nie lubi bardzo tłustych śniadań, dlatego postanowiłam przygotować to danie z karkówki 🙂

Składniki:

250 g karkówki wieprzowej pokrojonej w 2 cm kostkę
2-3 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki brązowego cukru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego
½ szklanki wody
2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czosnek, sos sojowy, cukier, sól i pieprz wymieszaj w misce Dodaj karkówkę i natrzyj ją marynatą za pomocą rąk. Zamarynuj przez co najmniej godzinę, a najlepiej przez całą noc w lodówce. Na średnim ogniu połóż patelnię, dodaj wieprzowinę i zalej wodą aż do przykrycia mięsa. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Gdy woda zostanie wchłonięta, wyparuje i mięso będzie miękkie dodaj olej i smaż od czasu do czasu mieszając aż mięso się skarmelizuj. Gotowe 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, papryczka chili, czosnek, olej, pieprz, karkówka, wieprzowina, sól, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 2 =