Tradycyjny pasztet z żurawiną to w wielu polskich domach obowiązkowe danie na wielkanocnym stole. Jest świetny jako przekąska i jako dodatek do kanapek, idealnie pasuje zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Pyszne, kremowe, zmielone mięso świetnie współgra z lekko słodkawymi owocami, przygotowanie może jest czasochłonne, ale naprawdę warto! 🙂 

Składniki:

½ kg karkówki wieprzowej
250 g łopatki wieprzowej
250 g szynki wieprzowej
2 piersi z kurczaka
400 g wątróbki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 jajek
sól i pieprz do smaku
3 litry wody
100 g suszonej żurawiny
200 g boczku wędzonego w plastrach

Przygotowanie:

Karkówkę, łopatkę, szynkę, piersi z kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, ziarna pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia na wolnym ogniu i gotuj przez 2 godziny. Wyciągnij mięso z bulionu (bulion możesz wykorzystać do zupy). Wątróbkę włóż do gotującej się wody i gotuj 10 minut. Wątróbkę wyciągnij z wody. Ugotowane mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel na drobnych oczkach maszynki do mielenia mięsa. Obficie dopraw mięso solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Spróbuj mięso i ewentualnie dopraw do smaku. Dodaj do mięsa 5 żółtek jaj. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj do mięsa. Dodaj także żurawinę. Całość dokładnie wymieszaj. Keksówki (ja użyłam jednorazowych) wyłóż plastrami boczku i daj mieszankę mięsną. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg) i piecz przez około godzinę. Podawaj z chlebem. Jeśli lubisz tłustszy pasztet dodaj do niego około 3 łyżek smalcu 🙂

Smacznego!

ziele angielskie, boczek, liść laurowy, marchewka, celery, kurczak, żurawina, wielkanoc, por, wątróbka, pietruszka, pieprz, karkówka, łopatka wieprzowa, wieprzowina, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 − 2 =