Domowa kostka warzywna na bulion
Gotowe kostki bulionowe są niezwykle popularne w Polsce i naprawdę ułatwiają życie. Mimo wszystko ciężko powiedzieć co dokładnie jest w takiej kostce dlatego postanowiłam zrobić “research” i znaleźć opcję na domowa kostkę bulionową. W taki sposób powstał ten przepis na ulubiony miks warzyw schowanych w małej kostce, idealna opcja na zdrowy i szybki bulion bogaty w ulubiony smak. Warto kombinować z własnymi składnikami 🙂
Składniki:
2 małe marchewki lub 1 duża obrana i pokrojona na mniejsze kawałki
1 pietruszka obrana i pokrojona na mniejsze kawałki
1 kawałek selera korzeniowego obranego (około 4-5 centymetrów)
½ cebuli obranej
2 ząbki czosnku obranego
4 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
3 ziarna kolendry
1 pęczek pietruszki pokrojony na mniejsze kawałki
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zblenduj w blenderze lub w mikserze na gładką masę. Masę przenieś do pojemnika do mrożenia kostek lodu i wstaw do zamrażalki. Takie zamrożone kostki warzywne możesz przechowywać przez 2-3 miesiące. W taki sposób otrzymasz kostki bulionowe warzywne, których składniki dokładnie znasz, idealne na zupę, sos czy po prostu bulion 🙂
Smacznego!