Gorąca czekolada świetnie sprawdza się w zimowe górskie dni, ale także świetnie pasuje jako nagroda do długich, letnich, górskich wędrówek. Domowe pianki stanowią ciekawy i smaczny dodatek do czekolady. Przepis świetny zarówno na urlop, jak i na zwykły dzień pracy 🙂

Składniki:

2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
50 g ciemnej czekolady, posiekanej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 pokrojone domowe pianki marshmallow (przepis)

Przygotowanie:

Do małego rondla wlej mleko, dodaj kakao i cukier. Podgrzej na małym ogniu. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, ale nie zagotuj. Dodaj czekoladę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Ciepły napój przenieś do ulubionego kubka. Podawaj z piankami i posiekaną czekoladą.

Smacznego!

kakao, czekolada, pianki, mleko, cukier, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
50 ⁄ 25 =