Domowa gorąca czekolada z piankami marshmallow
Gorąca czekolada świetnie sprawdza się w zimowe górskie dni, ale także świetnie pasuje jako nagroda do długich, letnich, górskich wędrówek. Domowe pianki stanowią ciekawy i smaczny dodatek do czekolady. Przepis świetny zarówno na urlop, jak i na zwykły dzień pracy 🙂

Składniki:
2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
50 g ciemnej czekolady, posiekanej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 pokrojone domowe pianki marshmallow (przepis)
Przygotowanie:
Do małego rondla wlej mleko, dodaj kakao i cukier. Podgrzej na małym ogniu. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, ale nie zagotuj. Dodaj czekoladę i podgrzewaj, aż się rozpuści. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, ale nie doprowadź do wrzenia. Ciepły napój przenieś do ulubionego kubka. Podawaj z piankami i posiekaną czekoladą.
Smacznego!
