Domowy sos czekoladowy
Sos czekoladowy to świetny dodatek do różnych deserów. Idealnie pasuje do owoców, naleśników, lodów, ciast, churrosów, a nawet można podkreślić nim smak kawy. Przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie, a smak idealny, można dowolnie dostosować go do swoich kubków smakowych. Spróbuj zrobić samemu taki sos, a już nigdy nie kupisz gotowego sosu w sklepie 🙂
Składniki:
½ szklanki kakao w proszku
1 szklanka cukru
szczypta soli
½ szklanki wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku wymieszaj kakao w proszku, cukier i sól. Dodaj wodę i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Duś przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Przełóż do słoika lub pojemnika i wstaw do lodówki. Gotowy sos idealnie sprawdza się jako dodatek do lodów, naleśników lub shake’ów:) (Sos można przechowywać w lodówce przez około 1-2 tygodnie).
Smacznego!