Domowe masło
Wcześniej myślałam, że stworzenie domowego masła to prawdziwe wyzwanie, jednak okazało się, że to niezwykle prosta sprawa. Wystarczy śmietanka, mikser i trochę chęci i w prosty sposób otrzymujemy przepyszne masło idealnie pasujące do ciasta drożdżowego 🙂
Składniki:
500 ml nie schłodzonej śmietanki 30-36%
szczypta soli (opcjonalnie)
około 1 l przegotowanej wody z lodówki
Przygotowanie:
Wlej śmietankę do miski, dodaj szczyptę soli i zmiksuj ją tak jak robisz bitą śmietanę. Ubijaj jednak dłużej do momentu, aż uzyskasz rzadki płyn (maślankę) i żółte gródki (masło). Za pomocą tetry (lub drobnego sitka) oddziel masło od maślanki – przelej maślankę do naczynia i wypij lub użyj do innego przepisu. Zbierz z tetry masło, uformuj jednolity kształt i włóż do ½ litra zimnej, za pomocą palców (lub łyżki bo woda jest bardzo zimna) ugniataj masło wypłukując maślankę. Wylej wodę i wlej kolejne ½ litra zimnej wody i powtórz czynność. Wyciągnij masło z wody i osusz, utwórz swój pożądany kształt 🙂
Smacznego!