Wiszące pieczone udka z kurczaka
Prawie każdy uwielbia pieczonego kurczaka. Jest to pyszne danie, proste w wykonaniu i wychodzi niedrogo. Mój mąż jednak gdzieś znalazł inną opcję pieczenia kurczaka, który wisi na kratce (kurczak, nie mąż). Myślałam, że żartuje, ale postanowiłam spróbować. Efekt? Kurczak jest soczysty, równomiernie upieczony, skórka chrupiąca, przepyszne danie. Do tego świetne, pieczone warzywa i mamy prosty, pyszny i efektowny obiad 🙂
Składniki:
Kurczak:
4 ćwiartki kurczaka (udka z pałkami)
Marynata:
2 łyżeczki ulubionej musztardy
2 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju
Dodatkowe składniki:
200 g marchewki obranych i pokrojonych w grube talarki
1 kg ziemniaków pokrojonych w ćwiartki
1 gałązka rozmarynu drobno posiekana
2 łyżki oleju
2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Natrzyj kurczaka marynatą, odstaw na godzinę, a najlepiej wstaw do lodówki na noc by składniki się przegryzły. Ziemniaki wymieszaj z marchewką, olejem, rozmarynem i kurkumą. Mieszankę warzywną wyłóż na blachę wyłożoną folią. Na warzywa ułóż udka, a na udka połóż kratkę do pieczenia. Wąską część udka przełóż przez kratkę i zabezpiecz dwoma wykałaczkami, aby zawisły podczas pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg), kratkę z kurczakiem włóż na górną półkę, a warzywa na dolną tak, aby tłuszcz z kurczaka kapał na warzywa. Piecz przez godzinę do półtorej godziny w zależności jak duże udka masz. Po tym czasie wyciągnij jedzenie z piekarnika, pozbądź się wykałaczek i podawaj warzywa z kurczakiem. Warzywa możesz jeszcze wymieszać z tłuszczem wytopionym z kurczaka 🙂
Smacznego!