Halloweenowy potwór wołowy burger
Klasyczny burger z soczystym mięsem, przepysznym sosem, topionym serem, chrupiącą bułką i świeżymi warzywami to idealny pomysł na świetne i smaczne danie. Z okazji Halloween postarałam się lekko urozmaicić tą klasyczną potrawę, więc w ten sposób powstał ten mały i pyszny potwór 🙂
Składniki:
400 g mięsa mielonego wołowego
szczypta soli i pieprzu
2 bułki hamburgerowe (przepis)
1-2 łyżki sosu do hamburgerów (przepis)
2 kawałki sałaty lodowej
1 duży pomidor pokrojony w plasterki
1 cebula pokrojona w plasterki
1 ogórek konserwowy pokrojony w plasterki
2 plasterki sera topionego
1-2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Mięso, sól i pieprz połącz w misce i dokładnie za pomocą rok wymieszaj. Podziel na dwa burgery i nadaj im okrągły kształt. Podsmaż burgery na patelni i smaż przez 5-8 minut z każdej strony, aż będą usmażone. Odstaw na bok. Każdą bułkę przetnij poziomo. Na każdej połówce bułki rozłóż łyżkę sosu do burgerów (możesz dać więcej bo sos jest pyszny). Dodaj pojedynczo warzyw, burger i ser. Ser musisz pokroić na trójkąty i ułożyć je na mięsie tak, aby utworzyły zęby. Skrop ketchupem, aby uzyskać krwawy wygląd. Aby stworzyć oczy potwora, zrób w bułce dziurki i daj w tle pomidor (lub inny składnik do uzyskania innego koloru oczu).
Smacznego!