Zapiekanka z makaronem farfalle i mięsem mielonym
Bardzo prosta zapiekanka i niezwykle smaczna. Przygotowanie jest jednogarnkowe, dzięki czemu wszystkie składniki przechodzą smakami, czas przygotowania jest naprawdę szybki, a smak świetny. Świetna, makaronowa zapiekanka z mięsem mielony i słodkawym sosem pomidorowym 🙂

Składniki:
700 g mięsa mielonego wieprzowego
250 g makarony farfelle
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
250 g pieczarek pokrojonych na mniejsze części
800 pomidorów z puszki
½ szklanki wody
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
kilka czarnych oliwek pokrojonych w pierścienie
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
200 g startego sera
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso. Dodaj pieczarki, paprykę, czosnek i cebulę, smaż razem do miękkości warzyw, czyli około 7 minut. Dodaj pomidory z zalewą, oliwki, wodę, cukier, oregano, pieprz i sól, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj nieugotowany makaron i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż makaron będzie al dente. Ewentualnie dopraw do smaku. Przenieś zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp wierzch startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra – dół) przez około 20-25 minut, aż ser ładnie się zarumieni. Możesz podawać zapiekankę z sosem beszamelowym, ale nie jest to koniecznie 🙂
Smacznego!
