Czosnkowe krewetki na maśle
Kolejny przepis, który znam od dzieciństwa i który przygotowywała moja Mama. Danie to podbiło serce mojego męża, który bardzo chętnie zajada krewetki przygotowane w tym stylu. Proste składniki, które na pewno zadowolą kubki smakowe miłośników owoców morza 🙂
Składniki:
1 kg krewetek (ze skorupą, oczyszczone)
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
½ łyżeczka mielonego pieprzu
½ łyżeczka soli
½ szklanka sprite
starty ser
posiekana cebula
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj połowę posiekanego czosnku i usmaż na złoty kolor, aż będzie chrupiący. Przenieś na oddzielny talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło. Dodaj pozostały czosnek i smaż przez 1 minutę. Dodaj krewetki i smaż, aż uzyskają pomarańczowy kolor. Dodaj słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz, sól i zalej spritem. Przykryj i duś przez 10 minut. Zdejmij pokrywkę i smaż przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Oprósz serem, szczypiorkiem i usmażonym na początku czosnkiem. Podawaj (możesz podawać razem z pikantnym czosnkowym occie, zanurzając krewetkę).
Smacznego!