Ryż smażony zawsze towarzyszył mi podczas śniadań. Jest to świetny sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu. Za to mój mąż na śniadanie uwielbia jajka z kiełbasą. Postanowiłam więc połączyć nasze polsko – filipińskie upodobania i tym oto sposobem powstało to proste danie na śniadanie 🙂

Składniki:

30 g kiełbasy żywieckiej
1 ząbek czosnku (posiekany)
szczypiorek (pokrojony)
jajko
2,5 szklanki ugotowanego ryżu
sól i pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:

Podgrzej na patelni olej i dodaj czosnek. Usmaż na lekko brązowy kolor i dodaj kiełbasę. Smaż razem chwilę. Dodaj ryż i smaż przez 3-5 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj ze smażonym jajkiem, smażonym czosnkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!

jajko, szczypiorek, ryż, kiełbasa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 1 =