Ryż inaczej
Często zdarza mi się, że po różnych daniach zostaje ugotowany ryż, co więc z takim ryżem zrobić? Można zrobić niezwykle szybki (o ile używa się mrożonych warzyw) i prosty smażony ryż, który naprawdę świetnie smakuje i idealnie pasuje do różnych dań. W smaku przypomina mi ryż shawarma popularny na Filipinach 🙂
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 mała cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku pokrojonych w kostkę
200 g mrożonej mieszanki chińskiej (mogą być też świeże pokrojone warzywa)
1 czubata łyżka masła
4 łyżki sosu sojowego
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na średnim ogniu podgrzej mrożone warzywa na suchej patelni. Gdy woda odparuje, a warzywa będą rozmrożone, czyli około po 7 minutach, przenieś warzywa na oddzielne naczynie. Jeśli masz świeże warzywa pomiń wcześniejsze kroki. Rozpuść masło na tej samej patelni tak, aby wrzało i nabrało lekko brązowy kolor. Dodaj cebulę i czosnek, podsmaż chwilę. Dodaj warzywa i smaż razem przez 2 minuty. Dodaj ryż, całość smaż przez około 7 minut, by ryż był nie był sklejony, a warzywa ładnie się wymieszały z ryżem. Całość polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj. Podawaj na ciepło z sosem barbeque, sosem czosnkowym i jajkiem sadzonym.
Smacznego!