Smażony karp to tradycyjne polskie danie, można nawet powiedzieć, że jest obowiązkowe podczas Świąt Bożego Narodzenia w Polsce. Ryba ta jest pełna smaku, dlatego nie wymaga wielu przypraw, łatwo się ją przygotowuje i według mnie warto jeść je także podczas codziennego obiadu, a nie tylko od święta, bo jest po prostu pyszna 🙂

Składniki:

200 g fileta z karpia
szczypta soli
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Przygotowanie:

Oczyść i osusz rybę. Całość natrzyj solą i pokrój w mniejsze kawałki. Obtocz każdy kawałek ryby mąką. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż rybę przez 5 minut z każdej strony lub do uzyskania chrupiącej, złocistej skórki. Połóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe 🙂

Smacznego!

carp, proste przepisy, szybki przepis, ryba, mąka, olej, sól

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 21 =