Smażony karp
2021-12-21 / Boże narodzenie / Kolacje / Dania / Zdrowo / Obiady / Okazje / Makarony / Owoce morza / Wegetariańskie
Smażony karp to tradycyjne polskie danie, można nawet powiedzieć, że jest obowiązkowe podczas Świąt Bożego Narodzenia w Polsce. Ryba ta jest pełna smaku, dlatego nie wymaga wielu przypraw, łatwo się ją przygotowuje i według mnie warto jeść je także podczas codziennego obiadu, a nie tylko od święta, bo jest po prostu pyszna 🙂
Składniki:
200 g fileta z karpia
szczypta soli
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Oczyść i osusz rybę. Całość natrzyj solą i pokrój w mniejsze kawałki. Obtocz każdy kawałek ryby mąką. Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Smaż rybę przez 5 minut z każdej strony lub do uzyskania chrupiącej, złocistej skórki. Połóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj ciepłe 🙂
Smacznego!