Fresh Lumpia
Na Filipinach mamy kilka rodzajów lumpi (podobne do sajgonek), ale większość jest smażona w oleju. To danie zawiera wiele świeżych składników z warzywami. Prosta potrawa świetnie nadająca się na pożywną przekąskę, przystawkę lub lekki obiad 🙂
Składniki:
Nadzienie:
250 g piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
30 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę
1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski
30 g zielonej fasolki cienko pokrojonej
30 g kapusty pekińskiej cienko pokrojonej
2 łyżki świeżej natki pietruszki posiekanej
2 ząbki czosnku posiekanego
1 cebula posiekana
2 łyżki sosu sojowego
pepper
¼ szklanka wody
Naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
1 ½ szklanki wody
olej do smażenia
Sos:
1 ząbek czosnku posiekanego
1 ½ łyżka sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
1 ½ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie
Dodatkowo:
sałata
¼ szklanki pokruszonych orzechów
Przygotowanie:
Nadzienie:
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka i smaż, aż kurczak będzie usmażony w środku. Dodaj kiełbasę, marchewkę i fasolę i smaż razem przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj wodę i kapustę, zagotuj, aż warzywa zmiękną, a wodą się wchłonie i zredukuje. Dopraw na koniec sosem sojowym i czarnym pieprzem. Wyjmij z patelni i osusz na sitku.
Naleśniki:
Wbij jajka do miski i roztrzep. Dodaj wodę i olej, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i zmiksuj aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają. Patelnie spryskaj olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlej ¼ szklanki ciasta i rozprowadź na patelni tak, aby utworzyły koło. Smaż z każdej strony po 1-2 minuty. Usmażonego naleśnika odstaw na talerzyk. Smaż aż do wyczerpania ciasta (mi wychodzi 5 naleśników).
Sos:
W małym rondelku wymieszaj wodę, czosnek, sos sojowy i cukier. Gotuj na średnim ogniu ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Mąkę kukurydzianą rozpuść w 2 łyżkach wody i dodaj do rondelka. Gotuj na małym ogniu do momentu zagęszczenia sosu.
Na talerzu połóż naleśnik, a na naleśniku liść sałaty. Dodaj 2-3 łyżki nadzienia na środku naleśnika i złóż go jak kopertę, aby farsz był przykryty. Całość polej sosem i udekoruj orzechami.
Smacznego!