Mieć Babcię i Dziadka to nie lada gratka, zawsze nas wspierają, rozpieszczają i uważają za najważniejsze osoby na świecie. Dlatego też zasługują na to co najlepsze, a takie na pewno będzie pyszny, kremowy tort z polewą czekoladową i świeżymi owocami. Ciasto zrobione własnoręcznie i od serca to najlepszy prezent dla Dziadków na zbliżające się ich Święto 21 i 22 stycznia 🙂

Biszkopt (forma o średnicy 20-21 cm)

Składniki:

4 duże jajka
½ szklanki mąki pszennej
22 g mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Przełóż białka do miski i mieszaj, aż utworzą lekką pianę. Mieszając na najwyższych obrotach miksera, zacznij dodawać łyżkę cukru (każdą kolejną łyżkę należy dodawać dopiero po całkowitym rozpuszczeniu poprzednio dodanej porcji). Do ubitej na sztywno piany dodawaj pojedynczo żółtka, a na koniec wlej wodę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj po łyżce do masy jajecznej. Należy to również robić bardzo delikatnie lub ubijać z małą prędkością, aby wcześniej ubite jajko nie straciło puszystości. Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niego ciasto. wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.

Krem:

Składniki:

500 ml śmietanki mocno schłodzonej 30%
250 g mascarpone
cukier puder do smaku
200 g truskawek
250 g malin
150 g borówek
150 g czerwonych porzeczek
liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Wlej mocno schłodzoną śmietanę do metalowej miski, dodaj mascarpone i ubijaj aż do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Podziel bitą śmietanę na dwie części. Wstaw do lodówki na godzinę, aby ją zagęścić. W tym czasie pokrój ciasto na dwie części. Umieść pierwszą warstwę ciasta na stolnicy. Rozprowadź na nim połowę kremu. Dodaj i równomiernie ułóż świeże owoce i zostaw trochę na wierzch i dekoracje. Dodaj drugą warstwę ciasta. Rozłóż resztę kremu na wierzchu i po bokach.

Polewa czekoladowa:

Składniki:

100 ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej czekolady posiekanej
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Zagotuj śmietanę w rondlu i zdejmij z ognia. Dodaj czekoladę i kakao w proszku. Energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką i jednolitą masę. Pozostaw do ostygnięcia. Polej czekoladową polewą brzegi i na wierzch ciasta. Na koniec udekoruj ciasto świeżymi owocami i liśćmi mięty 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, czarne porzeczki, jeżyny, kakao, ciasto, czekolada, kremowy ser, kremowy, jajko, mąka, mascarpone, mięta, mąka ziemniaczana, cukier puder, maliny, czerwone porzeczki, truskawki, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, woda, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 + 15 =