Eton Mess
Eton mess to tradycyjny angielski deser niezwykle prosty w przygotowaniu. Można nazwać go “słodkim bałaganem” gdzie tym bałaganem są słodkie truskawki, pokruszone bezy i bita śmietana. Warto przygotować ten deser według preferowanych proporcji tak, aby to nam najbardziej smakował 🙂 Przepis na dwie porcję

Składniki:
300 g truskawek pokrojone w połówki lub w ćwiartki (w zależności od wielkości)
250 ml śmietanki 30%, schłodzonej
2 garście mini bezy (przepis)
liście mięty
Przygotowanie:
Ubij śmietanę na gęstą masę (bez cukru). Połam bezy na większe kawałki. Do każdej szklanki do serwowania wrzuć niewielką ilość truskawek, dodaj bitą śmietanę i posyp pokruszoną bezą. Powtórz ten proces dla kolejnej warstwy. Na wierzch daj truskawki i udekoruj listkami mięty 🙂
Smacznego!

