Eton mess to tradycyjny angielski deser niezwykle prosty w przygotowaniu. Można nazwać go “słodkim bałaganem” gdzie tym bałaganem są słodkie truskawki, pokruszone bezy i bita śmietana. Warto przygotować ten deser według preferowanych proporcji tak, aby to nam najbardziej smakował 🙂 Przepis na dwie porcję

Składniki:

300 g truskawek pokrojone w połówki lub w ćwiartki (w zależności od wielkości)
250 ml śmietanki 30%, schłodzonej
2 garście mini bezy (przepis)
liście mięty

Przygotowanie:

Ubij śmietanę na gęstą masę (bez cukru). Połam bezy na większe kawałki. Do każdej szklanki do serwowania wrzuć niewielką ilość truskawek, dodaj bitą śmietanę i posyp pokruszoną bezą. Powtórz ten proces dla kolejnej warstwy. Na wierzch daj truskawki i udekoruj listkami mięty 🙂

Smacznego!

krem, proste przepisy, english, szybki przepis, beza, mięta, truskawki, śmietanka, słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
7 − 2 =