Ostatnio mam sporą ochotę na batoniki Twix, dlatego byłam niezwykle szczęśliwa gdy przypadkowo natknąłem się na przepis ciasta Twix. Prosty deser bez pieczenia, niezwykle pyszny przypominający słynne batoniki. Prezentuje się naprawdę świetnie i bardzo szybko znika 🙂

Składniki:

550 ml mleka + 40 ml mleka do polewy czekoladowej
3 łyżki cukru
80 g (2 opakowania) budyniu śmietankowego
kostka masła (200 g)
460 g kajmaku wymieszanego
300 g podłużnych biszkoptów savoiardi
200 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

250 ml mleka dokładnie wymieszaj z budyniem. Do 300 ml mleka dodaj cukier, wymieszaj i powoli zagotuj. Gdy mleko będzie się gotowało dodaj mleko z budyniem cały czas mieszając. Gdy budyń będzie gęsty zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę i dodawaj po łyżce budyniu cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiego kremu. Przygotuj blaszkę 24×28 centymetrów i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż warstwę biszkoptów (użyj połowę biszkoptów) i posmaruj je masą budyniową. Ponownie ułóż warstwę biszkoptu i równomiernie na tę warstwę wyłóż kajmak. Aby przygotować polewę do rondelka włóż czekoladę i 40 ml mleka (jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodaj mleko, jeśli za rzadka po prostu trzymaj na ogniu dłuższy czas). Podgrzewaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy już uzyskasz polewę, lekko ostudzoną ale ciągle rzadką wyłóż równomiernie na masę kajmakową. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

biszkopt, masło, butterscotch, czekolada, proste przepisy, szybki przepis, pudding, cukier

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
10 + 21 =