Knedle z mięsem i pieczarkami
Ciasto ziemniaczane jest bardzo popularne w Polsce. Wcześniej przedstawiłam Wam kopytka, teraz czas na przygotowanie pysznych knedli z mięsem. Szybki, pyszne i syte danie ze świetnym i bogatym w smak sosem pieczarkowym 🙂
Składniki:
500 g mięsa mielonego
600 g ziemniaków ugotowanych i tłuczonych
300 g mąki
1 jajko
1 mała cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
1 papryczka chili posiekana
250 g małych pieczarek przekrojonych na pół
sok z pół cytryny
2 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
garść szczypiorku posiekanego
szczypta cukru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż razem, aż cebula uzyska szklany kolor. Dodaj mięso i smaż, aż mięso zmieni kolor. Dopraw obficie solą, pieprzem i majerankiem. Smaż, aż woda odparuje i pozostaw do ostudzenia. Na stolnicę wyłóż mąkę, ziemniaki ostudzone, jajko i szczyptę soli. Wszystko wymieszaj i zagnieć ciasto. Gdy ciasto jest gotowe rozwałkuj je na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki lub okrągłego naczynia wytnij kółka. Na kółka nałóż porcję farszu, zawiń boki do góry i sklej je, na koniec uformuj kulkę. Zagotuj wodę z pół łyżeczki soli i łyżeczką oleju. Gdy woda się zagotuje wrzuć knedle. Gotuj 5 minut po wypłynięciu. Przez ten czas rozgrzej masło na patelni. Gdy masło się rozpuści dodaj papryczkę chili i smaż razem chwilę. Dodaj pieczarki i posól je. Smaż 2 minuty i dodaj sok z cytryny i troszkę cukru. Wymieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj szczypiorek i zamieszaj. Ostrym sosem pieczarkowym polej knedle.
Smacznego!