Rosół z kaczki nie cieszy się taką popularnością jak z kury czy wołowy, jednak jest równie pyszny. Trzeba jednak pamiętać, że kaczka jest bardziej tłusta od kury i nie każdemu może przypaść do gustu taka zupa. Warto więc wybrać ptaka z mniejszą ilością tłuszczu, lub postarać się ten tłuszcz wyciąć i nie dodawać do zupu. Jednak smak jest ciekawszy i bogatszy niż klasyczny rosół, a dodatek imbiru i sosu sojowego sprawi, że to będzie polska zupa z akcentem filipińskim 🙂

Składniki:

1 porcja rosołowa z kaczki (korpus, skrzydełka, szyjka)
2 litry wody
1 cebula ze skórą
włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora i kawałek selera + gałązki pietruszki lub lubczyku)
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
1 cm imbiru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso umyj, ewentualnie tłuste kawałki odkrój, bo kaczka jest tłustym ptakiem. Włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, ale na wolnym ogniu, by bulion spokojnie doszedł. Usuń szumowinę i gotuj przez 20 minut. Cebulę przekrój na pół i lekko przypal na palniku. Dodaj do garnka. Warzywa obierz, umyj i dodaj do garnka. Przyprawy także dodaj do garnka i gotuj zupę przez 3 godziny. Ewentualnie dopraw do smaku. Usuń kaczkę i z kości wydłub mięso. Warzywa usuń z zupy i pozostaw tylko marchewkę. Dodaj wydłubane mięso. Zupę podawaj z makaronem lub z kluskami domowej roboty.

Smacznego!

marchewka, kaczka, imbir, por, cebula, pietruszka, sos sojowy, woda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 + 2 =