Na Filipinach niewiele osób przygotowuje suszone dojrzewające mięso, dlatego zdziwiłam się, że teść tak chętnie przygotowuje tak mięso. Pierwszy kęs suszonego mięsa wyjaśnił mi zagadkę, taki przysmak jest po prostu przepyszny. Pełne smaku dojrzewające piersi z kaczki, które są niezwykle łatwe w przygotowaniu, jedynie potrzeba trochę cierpliwości, ale uwierzcie mi, naprawdę warto 🙂

Składniki:

2 piersi z kaczki ze skórą dokładnie umyte, osuszone i oczyszczone z piór
¾ szklanki soli (szklanka o pojemności 200 ml)
¾ szklanki cukru (szklanka o pojemności 200 ml)
2 łyżki octu jabłkowego
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

W małej metalowej misce dokładnie wymieszaj sól i cukier. Włóż piersi i dokładnie natrzyj z każdej strony tak, by mięso obtoczone w mieszance soli i cukru. Wstaw do lodówki na 72 godziny. Po tym czasie wyciągnij piersi z miski i dokładnie przemyj (możesz wstawić piersi do zimnej wody na godzinę). Dokładnie osusz pierśi i natrzyj je octem. Następnie dopraw do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi. Piersi zawiń w gazę i powieś w suche przewiewne miejsce na około 10 dni. Podawaj pokrojoną w cienkie plastry 🙂

Smacznego!

kaczka, proste przepisy, pieprz, zioła prowansalskie, sól, cukier, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 19 =