Burger pączek
Tłusty Czwartek to dzień, który kojarzy się z pączkami, dlatego postanowiłam przygotować pączkowego burgera. Szalone? Nic bardziej mylnego bo mięso wołowe idealnie współgra ze słodkimi dodatkami jakimi są sos jabłkowy i konfitura z cebuli, a drożdżowy pączek świetnie podkreśla smak tego dania. Do tego lekko słony boczek i powstaje genialne danie idealne na Tłusty Czwartek 🙂

Składniki:
2 pączki z lukrem najlepiej przygotowane bez dżemu (przepis)
2 łyżki konfitury z czerwonej cebuli (przepis)
2 łyżki sosu jabłkowego (przepis)
400 g mięsa mielonego wołowego
2 plastry żółtego sera
2 plastry pomidora
2 kawałki sałaty karbowanej
2 plastry boczku wędzonego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso mielone dopraw sporą ilością soli i pieprzu, dokładnie wymieszaj i uformuj 2 burgery. Rozgrzej grill elektryczny lub patelnię grillową, a gdy już będą gorące ułóż burgery. Smaż z każdej strony po 5-7 minut. W połowie smażenia dodaj boczek i usmaż go na chrupiąco. Pod koniec grillowania burgera połóż na nim ser i podgrzewaj, aż się rozpuści. Pączek przekrój na pół. Spód posmaruj równomiernie sosem jabłkowym, na nim ułóż sałatę, burger z serem, pomidor, konfiturę z cebuli i na koniec boczek. Całość przykryj drugą połową pączka. Od razu jedz póki ciepłe 🙂
Smacznego!


