Dinakdakan to klasyczne filipińskie danie najczęściej spożywane podczas różnych domowych uroczystości. Przepis ten nauczył mnie mój Tata, który uwielbia różne wariancje grillowanych mięs. Duża ilość mięsa z lekko tłustym boczkiem i ostrością chili to idealna opcja na “pulutan” (mała mięsna przekąska do piwa), ale też świetna opcja na pożywny obiad. Kolorowe danie o świetnym smaku i zapachu na pewno stanie się atrakcją Twojej imprezy 🙂

Składniki:

500 g surowego boczku ze skórką
200 g schabu
500 g wieprzowej wątróbki
130 g pasztetu wieprzowego
2 łyżki majonezu
1-2 łyżki octu
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w cienkie paski
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie paski
1 mały kawałek obranego imbiru, pokrojony w cienkie paski
1-2 czerwone papryczki chili, posiekane
sól i pieprz
szczypiorek cienko pokrojony

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą włóż boczek, schab i wątróbkę tak, aby mięso było przykryte wodą. Powoli gotuj pod przykryciem i usuń wytwarzającą się szumowinę. Zmniejsz na mniejszy ogień by woda tylko pyrkała. Gotuj przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Usuń mięso i dokładnie osusz. Bulion z mięsa możesz wykorzystać do innej potrawy. Mięso grilluj przez 10 minut z każdej strony, aż będzie chrupiące, ostudź i pokrój w dużą kostkę. Na dużej patelni podgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj imbir, czosnek i cebulę, chwile podsmaż razem. Dodaj mięso i zamieszaj. Włóż pasztet, majonez, chili, ocet i wymieszaj. Dopraw do smaku za pomocą soli i pieprzu. Udekoruj czerwona cebulą, szczypiorkiem i chili (jeśli chcesz zjeść ostrą potrawę). Podawaj z ryżem lub jako przekąska do piwa 🙂

Smacznego!

boczek, papryczka chili, czosnek, imbir, pasztet, wątróbka, majonez, szczypiorek, cebula, wieprzowina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 × 14 =