Kremowy makaron z kurkami i szczypiorkowym pesto
Świeże kurki, kremowy sos, szczypiorek i makaron to mieszanka idealna na smaczne i łatwe danie. W pół godziny można stworzyć świetny obiad, gdzie sezonowe grzyby genialnie podkreślają smak. Szybko, prosto i pysznie 🙂
Składniki:
Szczypiorkowe pesto:
1 łyżka świeżego szczypiorku zmiażdżonego w moździerzu
2-3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki sprasowanego czosnku
szczypta soli i pieprzu
Makaron:
400 g makaronu tagliatelle
200g kurek, umytych i pokrojonych w paski
1 łyżka sprasowanego czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 jajka (mogą być tylko żółtka)
1/2 cup szklanki parmezanu
200 g śmietanki 30%
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Szczypiorkowe pesto:
Połącz wszystkie składniki razem w małej misce i odstaw.
Makaron:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw. W średniej misce połącz jajka, śmietankę, starty parmezan, szczyptę soli i pieprzu, odłóż na bok. Na dużej patelni na średnim ogniu podsmaż kurki i czosnek na maśle i oliwie z oliwek przez około 3-5 minut. Zdejmij z ognia i dodaj ugotowany makaron i mieszankę jajeczną. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu z pesto skropionym na wierzchu i ewentualnie odrobiną startego parmezanu 🙂
Smacznego!