Proste, smaczne i puszyste ciasto drożdżowe zwinięte w kształt spirali z dużą ilością cynamonu, słodkiego i chrupiącego cukru oraz przepysznej żurawiny. Świetnie bułeczki te smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, idealna słodka przekąską do kawy czy herbaty 🙂

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka ciepłego mleka
2 ½ łyżeczek suchych drożdży
2 duże jajka
⅓ szklanki masła rozpuszczonego
4 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
½ szklanki cukru

Nadzienie:

½ szklanki masła rozpuszczonego
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżki cynamonu w proszku
½ szklanki śmietanki 30%
7-8 łyżki konfitury / dżemu żurawinowego

Lukier:

250 g mascarpone w pokojowej temperaturze
⅓ szklanki masła rozpuszczonego
cukier puder do smaku
½ łyżki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko i dodaj drożdże. Wymieszaj i pozostaw na 10 minut, aż mieszanka zacznie bulgotać. Dodaj jajka, masło, sól i cukier. Dodaj przesianą mąkę i miksuj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Zagniataj przez 10 minut aż ciasto stanie się gładkie, jednolite i elastyczne. Spryskaj dużą miskę olejem i włóż do niej ciasto, przykryj ściereczką. Odstaw na co najmniej pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięci. Przez ten czas przygotuj nadzienie. W średniej misce wymieszaj masło z cukrem i cynamonem, aż składniki się połączą. Odstaw. Obsyp mąką wałek i stolnicę. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm i grubości 1 cm. Za pomocą szpatułki rozprowadź równomiernie cynamonowe nadzienie na cieście. Następnie dodaj żurawinę. Zawiń ciasto szczelnie jak roladę. Potnij na 12 plastrów i przenieś na natłuszczone naczynie do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia przez 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie polej je za pomocą śmietanki. Piecz w temperaturze 190ºC przez 20 minut aż do momentu, kiedy bułki się zarumienią. Pozostaw bułeczki do ostygnięcia. Przez ten czas przygotuj lukier. Mascarpone połącz z masłem w dużej misce i zmiksuj. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy, mieszaj aż składniki się połączą. Lukier rozprowadź na bułeczkach. Cynamonowe bułeczki z żurawiną są gotowe do podania 🙂

Smacznego!

brązowy cukier, masło, cynamon, żurawina, kremowy ser, jajko, mąka, mascarpone, mleko, cukier puder, bułeczka, sól, cukier, śmietanka, wanilia, drożdże

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 × 7 =