Sałatka kuskus ze śliwkami
Kolejna opcja na zdrową i pyszną sałatkę lub przystawkę. Kuskus, świeże śliwki, chrupiące migdały z dressingiem cytrynowym to świetne połączenie, które tworzą świetny zespół i doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi. Orzeźwiająca sałatka z niedrogimi składnikami, do tego łatwa do wykonania, która tworzy smaczny dodatek lub jak świetna przystawka.

Składniki:
1 ½ szklanki kuskusu
1 ¾ szklanki wody
1 łyżeczka startego imbiru
3 łyżki świeżego soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 ½ łyżeczki musztardy
¼ łyżeczki czosnku granulowanego
¼ łyżeczki cebuli w proszku
¼ łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz do smaku
2 dojrzałe śliwki oczyszczone z pestki i cienko pokrojone
2 posiekanej świeżej zielonej pietruszki
¼ szklanka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w małym garnku. Wyłącz ogień i dodaj kuskus. Pozostaw do ostygnięcia i schłodzenia. W małej misce wymieszaj imbir, sok z cytryny, oliwę, miód, musztardę, czosnek w proszku, cebulę w proszku, sól i pieprz. Pozostaw na 10 minut aby składniki się przegryzły. Do drugiej miski włóż śliwki, dodaj posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i schłodzony kuskus. Całość zalej sosem z pierwszej miski. Wymieszaj, aż składniki się połączą. Danie jest gotowe do podania 🙂
Smacznego!
