Coleslaw jest popularna sałatką obiadową przygotowaną głównie z młodej kapusty. W zależności od krajów przygotowuje się ją z ananasem, marchewką lub też z jabłkiem, w tym przypadku przygotowałam z marchewką. Prosty i pyszny przepis na sałatkę, która świetnie nadaje się jako dodatek do obiadu

Składniki:

300 g posiekanej kapusty
1 średnia marchewka posiekana w cienkie paski
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu ryżowego lub octu jabłkowego
1 łyżka cukru
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę i marchewkę przenieś do dużej miski. Oprósz solą i wymieszaj. Odstaw na godzinę. Wypłucz i odsącz. W kolejnej misce wymieszaj pozostałe składniki. Mieszankę tą wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę lub najlepiej na całą noc by składniki się przegryzły 🙂

Smacznego!

kapusta, marchewka, krem, proste przepisy, majonez, musztarda, pieprz, sałatka, sól, cukier, ocet

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 × 5 =