Święta Bożego Narodzenia się zbliżają, dlatego warto zaskoczyć swoich domowników pięknymi słodkościami. Przedstawiam Wam pomysł na bezę w kształcie świątecznej choinki. Przygotowanie jest proste, a beza jest bardzo smaczna 🙂

Składniki:

2 białka dużych jajek w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
posypki do dekoracji
paluszki

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 90°C. Wlej białka do miski. Mieszaj od małej prędkości. Powoli zwiększaj prędkość i mieszaj przez 5-10 minut lub do momentu, aż białka utworzą miękką, sztywną, puszystą pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru, aż się rozpuści i połączy z białkami. Dodaj barwnik i ubijaj bezę przez 5-8 minut. Możesz delikatnie przechylić miskę do góry nogami, aby sprawdzić czy masa jest sztywna. Przenieś masę do rękawa cukierniczego. Pokryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wyciśnij niewielką ilość bezy zaczynając od góry, aby uformować drzewo, włóż paluszek jako korę choinki. Udekoruj drzewo różnymi posypkami i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij drzewka z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Możesz przechowywać bezy w pojemniku hermetycznym.

Smacznego!

paluszki, proste przepisy, jajko, piekarnik, posypka, cukier, słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
32 ⁄ 16 =