Rocznice ślubu to dla nas szczególne święto. Świętując naszą trzecią rocznicę ślubu w domu, zrobiłam to proste, ale piękne ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem i pysznymi świeżymi owocami.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

7 jajek w temperaturze pokojowej
65 g kakao
65 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając łyżkę cukru, cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i staną się błyszczące. Podczas ubijania dodawaj po jednym żółtku. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż masa stanie się puszysta. Do czystej miski przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając z małą prędkością, aż dobrze się połączą. Przygotuj trzy okrągłe formy do pieczenia o średnicy 20-21 cm, wyłóż je papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż masę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 30 minut lub do momentu, aż do suchego patyczka. Pozostaw do ostygnięcia.

Krem:

Składniki:

500 ml śmietanki 36%
250 g mascarpone
1 fix do śmietany
16 g cukru wanilinowego
cukier puder do smaku
6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
świeże owoce takie jak truskawki, czarne porzeczki, borówki, jeżyny

Przygotowanie:

Wlej mocno schłodzoną śmietanę do metalowej miski, dodaj mascarpone i wymieszaj. Dodaj cukier i fix podczas ubijania. Ubijaj do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Podziel bitą śmietanę na trzy części. Wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie umieść pierwszą warstwę ciasta na stolnicy. Rozsmaruj 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki i jedną część bitej śmietany. Powtórz z drugą i na wierzchu z ostatnią warstwą ciasta. Rozłóż pozostałą bitą śmietanę na bokach ciasta (ja robię jako nagie ciasto, przez które prześwituje część biszkoptu). Teraz pora udekorować ciasto świeżymi owocami i posypką cukrem pudrem na wierzchu (dodałam też trochę świeżych białych kwiatów, aby wyglądało piękniej 🙂

Smacznego!

proszek do pieczenia, czarne porzeczki, jeżyny, borówki, kakao, ciasto, kremowy ser, krem, kremowy, jajko, mąka, owoce, dżem, mascarpone, piekarnik, truskawki, cukier, śmietanka, słodkości, cukier wanilinowy, wanilia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
44 ⁄ 22 =