Czekoladowy tort bezowy z kremem i malinami
Uwielbiam jeść różne ciasta i torty, dlatego staram się tworzyć różne kombinacje tych słodkości. Tym razem prezentuję Wam naprawdę smaczny tort czekoladowy z bezą, kremem i malinami. Tort rozpływa się w ustach, smakuje naprawdę bosko i na pewno spora część gości pokusi się o dokładkę 🙂
Ciasto:
Składniki:
4 jajka w temperaturze pokojowej
32 g kakao
32 g mąki
½ szklanki (100g) cukru
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo łyżkę cukru aż do wyczerpania cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i będą błyszczące. Ubijaj dalej, dodając po jednym żółtku. Ubijaj przez kolejne 3 minuty lub do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Połącz kakao z mąką i przesiej do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, delikatnie i powoli mieszając za każdym razem z minimalną prędkością, aż składniki dobrze się połączą. Przełóż do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Krem:
Składniki:
250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
400 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
Ubij mascarpone, śmietanę i cukier puder na sztywną pianę (możesz dodać mniej lub więcej cukru pudru, zależy jak słodki krem lubisz). Schłódź.
Czekoladowa beza:
Składniki:
białka z 4 jajek
170 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka octu winnego
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno. Dodawaj łyżkę cukru cały czas ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ocet winny i przesianą mąkę ziemniaczaną oraz przesiane kakao. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Bezę wyłóż do okrągłej formy, w której piekło się ciasto, wyłożoną formę papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz przez kolejne 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Polewa:
Składniki:
50 ml śmietanki 30 %
50 g ciemnej czekolady pokrojonej w kostkę
½ łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Dodaj czekoladę i kakao w proszku. Energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką i jednolitą masę. Pozostaw do ostygnięcia.
Dodatkowo:
250 g malin
ciemna czekolada starta na tarce do dekoracji
Umieść ciasto na naczyniu, na którym chcesz podać ciasto. Równomiernie rozprowadź połowę kremu. Dodaj połowę malin. Delikatnie wyjmij bezę z papieru do pieczenia i nałóż na krem. Drugą połowę kremu rozprowadzić na bezie. Dodaj pozostałe maliny. Posyp startą czekoladą i polej polewą. Wstaw do lodówki na noc.
Smacznego!