Uwielbiam jeść różne ciasta i torty, dlatego staram się tworzyć różne kombinacje tych słodkości. Tym razem prezentuję Wam naprawdę smaczny tort czekoladowy z bezą, kremem i malinami. Tort rozpływa się w ustach, smakuje naprawdę bosko i na pewno spora część gości pokusi się o dokładkę 🙂

Ciasto:

Składniki:

4 jajka w temperaturze pokojowej
32 g kakao
32 g mąki
½ szklanki (100g) cukru

Przygotowanie:

Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo łyżkę cukru aż do wyczerpania cukru cały czas ubijając. Ubijaj przez około 3 minuty lub do momentu, aż białka zgęstnieją i będą błyszczące. Ubijaj dalej, dodając po jednym żółtku. Ubijaj przez kolejne 3 minuty lub do momentu, aż masa będzie bardzo puszysta. Połącz kakao z mąką i przesiej do czystej miski. Dodaj je do ubitej masy, najlepiej w 4 partiach, delikatnie i powoli mieszając za każdym razem z minimalną prędkością, aż składniki dobrze się połączą. Przełóż do okrągłej formy do pieczenia o średnicy 15 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 25-30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Krem:

Składniki:

250 g mascarpone w temperaturze pokojowej
400 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
5 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

Ubij mascarpone, śmietanę i cukier puder na sztywną pianę (możesz dodać mniej lub więcej cukru pudru, zależy jak słodki krem lubisz). Schłódź.

Czekoladowa beza:

Składniki:

białka z 4 jajek
170 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno. Dodawaj łyżkę cukru cały czas ubijając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj ocet winny i przesianą mąkę ziemniaczaną oraz przesiane kakao. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Bezę wyłóż do okrągłej formy, w której piekło się ciasto, wyłożoną formę papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90°C i piecz przez kolejne 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Polewa:

Składniki:

50 ml śmietanki 30 %
50 g ciemnej czekolady pokrojonej w kostkę
½ łyżeczki kakao

Przygotowanie:

Śmietanę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Dodaj czekoladę i kakao w proszku. Energicznie wymieszaj, aż czekolada się rozpuści i uzyskasz gładką i jednolitą masę. Pozostaw do ostygnięcia.

Dodatkowo:

250 g malin
ciemna czekolada starta na tarce do dekoracji

Umieść ciasto na naczyniu, na którym chcesz podać ciasto. Równomiernie rozprowadź połowę kremu. Dodaj połowę malin. Delikatnie wyjmij bezę z papieru do pieczenia i nałóż na krem. Drugą połowę kremu rozprowadzić na bezie. Dodaj pozostałe maliny. Posyp startą czekoladą i polej polewą. Wstaw do lodówki na noc.

Smacznego!

kakao, ciasto, czekolada, kremowy ser, kremowy, jajko, mąka, mascarpone, mąka ziemniaczana, cukier puder, maliny, cukier, śmietanka, słodkości, ocet, bita śmietana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 17 =