Walentynki to specjalny dzień dla zakochanych, kiedy pary starają się bardziej okazać swoją miłość. Według mnie warto okazywać swoją miłość cały rok, a nie tylko jeden dzień. Pyszne czekoladowe ciastko w kształcie serca to idealny własnoręczny prezent dla osoby, którą kochasz i warto je zrobić nie tylko w Walentynki, ale także jako niespodziankę w zwykły dzień 🙂

Składniki:

50 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 łyżki masła rozpuszczonego
30 g cukru
1 duże jajko
1 łyżka kakao
3 łyżki mąki
świeże truskawki
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Przygotuj dwie formy do pieczenia. Każdą formę posmaruj masłem i obsyp mąką. smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką. Przygotuj dwa garnki by rozpuścić czekoladę na parze. W większym garnku wlej wodę i zagotuj, mniejszy garnek połóż na większym, wrzuć czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Do czekolady dodaj rozpuszczone masło i cukier. Wymieszaj, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Dodaj jako i ubij na gładką masę. Na koniec dodaj kakao i mąkę i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżki rozprowadź ciasto równomiernie w formach do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż foremki z ciastem, piecz przez 15-16 minut. Wysoka temperatura w piekarniku sprawi, że ciasto będzie upieczone dookoła, ale w środku będzie płynne nadzienie. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie odwróć ciasto do góry nogami i nałóż na talerzyk. Dodaj pokrojone truskawki, posyp cukrem pudrem lub dodaj ulubione dodatki 🙂

Smacznego!

masło, kakao, ciasto, czekolada, proste przepisy, jajko, szybki przepis, mąka, cukier puder, truskawki, cukier, słodkości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 ⁄ 14 =